Studio 314 Nienke Bruinsma Fotografie houdt zich aan het door het kabinet ingestelde pakket aan maatregelen en het door Dutch Photographers (DuPho) opgestelde protocol.

DuPho COVID-19 Protocol Fotografie Sector versie: 23 maart 2022.

Het kabinet heeft besloten om  de meeste coronamaatregelen los te laten. De volgende maatregelen gelden vanaf 23 maart:

▪ Vanaf 23 maart worden de coronamaatregelen losgelaten voor een bezoek aan het theater, de bioscoop, het museum of een concert. Testen voor Toegang (1G) bij sommige grote activiteiten of evenement vervalt vanaf dan.

Blijf wel de  adviezen tegen verspreiding van corona volgen. Ook als u gevaccineerd bent of corona heeft gehad.

▪ Vanaf 23 maart is het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) alleen nog verplicht op vliegvelden (na het passeren van de security) en in het vliegtuig. Het dragen van een mondkapje in het ov is een advies. Ook daar waar het druk is, beschermt u uzelf en anderen met het dragen van een mondkapje.

Een fotograaf moet ‘Corona-proof’ kunnen werken. De beroepsorganisatie voor professionele fotografen, Dutch Photographers (DuPho), heeft dit protocol opgesteld om daarbij te helpen. Alle leden van DuPho hebben input kunnen leveren en velen hebben dat ook gedaan, vanuit hun eigen specifieke vakkennis.

Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM. Op basis van de RIVM-adviezen zijn verschillende landelijke protocollen opgesteld door de Rijksoverheid, beroepsorganisaties en werkgevers- en werknemersorganisaties. De fotografie sluit bij die protocollen aan. Als de maatregelen van de overheid of de inzichten van het RIVM veranderen, volgen fotografen de gewijzigde protocollen. Check dus altijd de protocollen waarnaar hieronder is gelinkt (zoals het RIVM-protocol voor winkels, MKB-protocol voor werkruimtes e.d.). DuPho zal maandelijks evalueren of dit protocol nog up-to-date is en aansluit bij de andere relevante protocollen en bij de RIVM-richtlijnen.

Het belangrijkste blijft: informeer jezelf en gebruik je gezonde verstand.

Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken

1. Geef elkaar de ruimte. 1,5 meter blijft een veilige afstand.

2. Volg de hygiëne adviezen

3. Bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius: blijf thuis en doe een zelftest of laat je testen bij de GGD.

4. Bij een positieve zelftestuitslag: blijf thuis en ga in isolatie. Laat je testen bij de GGD.

5. Je kan na 5 dagen uit isolatie als je 24 uur geen klachten meer hebt.

6. Je hoef niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als je geen klachten hebt en:

• Je meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebt gehad; of

• In de afgelopen 8 weken positief getest en inmiddels hersteld bent; of.

als uit overleg met uw werkgever blijkt dat u noodzakelijk bent en voldoet aan gestelde voorwaarden tussen werkgever-werknemer. Dit geldt alleen als u geen klachten heeft.

7. Draag een mondkapje op plekken waar dat verplicht is of wordt geadviseerd.

8. Beperk zo veel mogelijk het ontmoeten van mensen uit de risicogroepen.

9. Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Specifiek voor fotografiestudio’s.

1. Maak je studio dagelijks goed schoon.
2. Ventileer je studio zo goed mogelijk: Lucht regelmatig gedurende 10 tot 15 minuten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Ook na samenkomst van meerdere mensen is het belangrijk om te luchten.
3. Ontsmet zoveel mogelijk de deurklinken, meubilair, lichtknopjes en andere contactpunten.
4. Zorg dat voldoende desinfectiemiddelen aanwezig zijn (bijv. een antibacteriële hand gel).

Fotograferen in het buitenland.

Check het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken. Lees goed het hele reisadvies per land. Check of een corona-bewijs of negatieve test nodig is.

Er zijn ook strengere regels als je uit een (zeer) hoogrisicogebied naar Nederland reist. Lees voor meer informatie de checklist Nederland inreizen tijdens corona.

 

23-03-2022 Studio 314, Nienke Bruinsma Fotografie.